Dr Jennifer Crocker, psiholog la Institutul de Cercetare Socială al Universității din Michigan, a efectuat un studiu despre stima de sine la începutul secolului XXI . Ea a chestionat peste 600 de boboci și a studiat relația dintre stima lor de sine și performanța academică. Cercetarea ei a fost publicată în Journal of Social Issues (Vol. 58, No. 3).
Dr Jennifer a descoperit că studenții care și-au bazat stima de sine pe surse externe (inclusiv performanța academică, aspectul și aprobarea celorlalți) au raportat mai mult stres, furie, probleme academice și conflicte relaționale. Ea a concluzionat că studenții care și-au bazat stima de sine pe surse interne – cum ar fi a fi o persoană virtuoasă sau aderarea la standardele morale – au primit note mai mari.
Sentimentul valorii unui student nu ar trebui să provină din notele sau realizările academice. Ceea ce Dr. Jennifer a descoperit recent, este tradiția veche a Vedelor! Valoarea adevărată a unei persoane constă în calitatea idealurilor după care trăim. Adevărata valoare de sine ar trebui să provină din idealurile tale spirituale. Dacă rămâi la aceste idealuri spirituale, în ciuda provocărilor din viață, aceasta este estimarea reală a măreției tale. Educația vedica s-a concentrat pe construirea acestor bunuri interne care pot crește valoarea de sine a unei persoane, în timp ce, în lumea modernă, majoritatea studenților se bazează pe un succes extern. Și astfel, nu este de mirare că astfel de studenți dau faliment în curând!
Ganditi-va la o situatie: În timp ce sentimentul valorii de sine a unei persoane depinde de realizările sale, alimentat de surse externe,valoarea de sine a alteia provine din idealurile sale spirituale. Prin urmare, viata primeia poate sa para uneori mizerabila. Cu cât primeste mai mult, cu atât simte mai puțin. Are nevoie constantă de aprobarea altora. Întrucât,cealalta persoana care isi bazeaza realizarile pe idealuri spirituale poate ramane stabila emotional chiar și atunci când regatul ii este luat sau chiar dacă a fost învinsa sau rănita. Nimic nu i-ar putea fura valoarea de sine. Și astfel, el va apărea întotdeauna cu un plan înțelept de a combate situațiile adverse.
Care a fost baza valorii de sine a celui bazat pe idealuri spirituale ? Valoarea lui de sine a venit din urma dharmei, adica a constientizarii datoriei lui față de Dumnezeu și societate. Într-adevăr, adevărata valoare de sine a unei persoane nu ar trebui să se bazeze niciodată pe dimensiunea carierei, ci pe dimensiunea spirituală .