În inima Greciei, pe pitoreasca insulă Kefalonia, se petrece un fenomen uimitor, care își are rădăcinile în adâncile tradiții ale acestui loc magic. În fiecare an, de Schimbarea la față pe 6 august și până pe 15 august, mici șerpi negri, cunoscuți sub numele de “șerpii Maicii Domnului”, se adună la Mănăstirea Panagia Fidousa din Markopoulo. Ei se urcă pe icoane și chiar pe enoriași fără a fi periculoși pentru oameni.
Este o tradiție veche de peste o sută de ani, care nu a fost întreruptă nici măcar atunci când s-a făcut trecerea la calendarul gregorian. Acești șerpi sunt considerați inofensivi și adesea sunt asociați cu diverse legende și superstiții. Unul dintre mituri spune că, în timpul unui atac pirat asupra mănăstirii în secolul al XVIII-lea, maicile au rugat-o pe Maica Domnului pentru ajutor și au fost transformate în șerpi pentru a scăpa de atacatori. De atunci, prezența șerpilor în această perioadă a anului este văzută ca un semn divin și un prilej de pelerinaj și rugăciune pentru localnici și vizitatori.
Acest fenomen atrage anual mulți turiști și credincioși, care vin să vadă șerpii și să participe la festivitățile religioase. Se spune că, dacă șerpii apar în număr mare, este un semn de bun augur pentru insulă. În anii în care nu s-au strâns la mănăstire,insula a fost cotropită sau a trecut prin război.
Cu toate acestea,an de an șerpii vin întotdeauna la timp, fără a uita niciodată această întâlnire anuală.
Ai avut însă un prieten care ți-a promis că va veni la timp pentru tine și totuși n-a facut-o pentru că.. a uitat?
Într-o lume în care promisiunile sunt deseori uitate și angajamentele sunt neglijate, acești șerpi par să fie un memento viu al unei discipline și al unei memorii nealterate. Ei vin, an de an, ca un ceasornic bine reglat, la aceeași dată, fără să dea greș. Și mai impresionant este faptul că, pe parcursul acestor două săptămâni, acești șerpi sunt total inofensivi și neveninoși, de parcă ar înțelege importanța momentului și ar alege să fie parte dintr-o manifestare a păcii și blândeții.
Această poveste aparent simplă ne oferă o lecție profundă și o metaforă puternică pentru viața noastră de zi cu zi. Cum ar fi dacă, măcar pentru două săptămâni pe an, am putea să fim “neveninoși” unii cu alții? Cum ar fi dacă am putea să ne amintim promisiunile făcute și le-am respecta cu aceeași constanță cu care acești șerpi revin an de an la mănăstire?
Imaginați-vă o lume în care, pentru două săptămâni, fiecare dintre noi ar alege să fie amabil, respectuos și și-ar respecta angajamentele făcute. O lume în care am putea să ne lăsăm deoparte micile conflicte și resentimentele și ne-am concentra pe bunătate și compasiune. O lume în care ne-am aminti de fiecare promisiune făcută și am reveni la ele, fără a uita sau a ne eschiva.
Acești șerpi sunt mai mult decât simple creaturi ale naturii; ei sunt simboluri ale disciplinei și ale blândeții în această perioadă. Ne arată că este posibil să revenim mereu la ceea ce contează, că putem fi constanți și buni, că putem să ne amintim și să acționăm în consecință.
În calendarul orortodox,azi E Schimbarea la Față. Cum ar fi să ne adaptăm vremurilor și pentru două ,DOAR DOUĂ săptămâni să ne schimbăm și noi la față?
Într-o lume plină de distrageri și de agitație, poate că avem nevoie să învățăm de la acești șerpi. Să ne amintim să fim prezenți, să ne respectăm promisiunile și să alegem blândețea,iubirea și poate chiar iertarea. Să fim, măcar pentru două săptămâni pe an, “neveninoși” unii cu alții. Și cine știe? Poate că aceste două săptămâni vor fi începutul unei transformări mai mari, unei lumi mai bune și mai blânde.
Prin această metaforă, sper să inspir oamenii să reflecteze asupra propriilor comportamente și angajamente, să vadă în șerpii de pe insula Kefalonia un exemplu de urmat și să aspire la o lume în care blândețea și onorarea promisiunilor să vină din inimă.
Fiți buni !