Impresie de călătorie. Din altă cultură!

Zi perfecta de weekend. Numai buna de plimbare,de calatorit. Ne urcam toata familia in masina si pornim spre vama Bors sa mergem la Hajduszoboszlo in Ungaria. La frontiera,coada de masini pe 3-4 randuri. Lumea asteapta cu calm,linistiti,cu geamul deschis,cei mai multi cu mana scoasa pe geam cu tigara fumegand. E ok sa fumezi,sa-ti poti pastra calmul. De la distanta de 150 m de punctul de trecere,o mare de chistoace sunt rasfirate peste tot in jurul celor 3 benzi de trecere. Se apropie randul celui din fata mea, un individ cu un Audi A4 negru, aproape nou. Arunca grabit chistocul in marea deja dezolanta de altele de pe jos,in timp ce grabit pregateste actele pentru control.

Politistul de frontiera le verifica,apoi saluta zambind si-i face semn soferului ca isi poate continua calatoria. Un alt sofer din stanga mea arunca si el chistocul la fel in timp ce pasagerul din dreapta din alta masina ii urmeaza si el exemplul. Il blituiesc pe soferul din fata dar nu ia seama la semnul meu.

Imi vine randul,ii dau actele politistului in timp ce il intreb :

-Nu exista un sistem de camere aici la iesire ca atunci cand surprinde pe cineva intr-o imagine aruncand chistoacele pe jos,sa le taie direct chitantele de amenda,pentru mizeria pe care o fac ??

Politistul imi explica ca exista o lege si ca oricine arunca sau face mizerie este posibil de o amenda intre 15 si 30 lei. Suma e atat de modica incat NU SPERIE pe nimeni.

-Bine,dar nici lipsa bunului simt nu sperie pe nimeni ?!..

Ar trebui ca aceasta amenda sa fie crescuta de 50 ori iar legea ar trebui aplicata.

Probabil,vor in graba sa scape de ultimele fumuri,lasand si mizerie in urma lor in timp ce se indreapta catre o tara cu oameni mai civilizati dar si cu legi mai coerente.

Inteleg fumatul si tolerez fumatorii. Si-au cerut in ultima vreme drepturile sa fumeze,oriunde,oricand,fara sa fie complexati daca deranjeaza pe cineva sau nu. Fara sa le pese daca fac mizerie si altii trebuie sa curete in urma lor. Zilele trecute,o cucoana pedanta de vreo 35 ani stationata in fata casei mele isi arunca chistocul exact in fata casei mele. Din intamplare,sunt chiar acolo,dar cucoana nu pare deranjata ca am observat-o. O rog politicos sa coboare si sa-l ia sa il arunce in alta parte. Acolo mătur si fac curat in fiecare saptamana. La fel cum fac asta adeseori si in fata cabinetului meu. Asta desi avem angajati pentru salubrizare. Doamna ranjeste la mine in timp ce sta impasibila in masina. Ma indepartez in timp ce scot telefonul si ma gandesc ca ar merita o “mica publicitate” pentru site-ul cocalari.ro.

Cucoana ma observa si coboara intr-un suflet vociferand ca suna la politie sa ma reclame ca ii incalc intimitatea (!!!)..? Nu dau curs provocarilor ei.

Toate masinile stiu ca sunt dotate cu scrumiere,asa ca ma intreb de ce nu-si depoziteaza fiecare gunoaiele acolo inauntru iar atunci cand coboara sa si le goleasca fiecare intr-un loc salubru. Gunoiul este o chestiune intima. El reprezinta intimitatea unui individ si il reprezinta fie ca e fumator, fie nu. Cand cineva arunca gunoiul oriunde pe strada,acesta vorbeste despre vulnerabilitatea lui ca individ. Si oamenii acestia se plang adeseori ca le este afectata intimitatea. Ma intreb cine curata mizeria dupa fumatorii din vama ? O fi facand asta un politist si atunci ii ia din timpul cat ar fi putut face altceva?

O fi facand asta un lucrator specializat caruia ii consuma o ora din serviciul lui,facand curat dupa cineva dupa care curatenia ar trebui sa vina din conștiința??..

Imi amintesc de o vizita in Asia in urma cu cativa ani. Un coleg de-al meu,doctor, isi luase ceva sa manance la mana, pe strada. Apoi pret de cateva sute de metri se plimbă cu ambalajul in mana ptr ca pe strada nu era nici un cos de gunoi. Intr-un final, intrebă un localnic:

-Nu va suparati,imi puteti spune unde as putea arunca acest gunoi?

Si omul ii raspunde scurt:

-“in your bag! (In geanta ta)!

-… (ramanem fara cuvinte si contrariati oarecum)

-“Da,in geanta ta,continua strainul. Si il arunci acasa. E gunoiul tau. Nu avem cosuri de gunoi pe strada pentru ca nimeni nu face mizerie pe strada. Ai vrea ca noi sa vedem gunoiul tau? -intreaba strainul .

-E intimitatea ta si te reprezinta pe tine !”

Pasim in tacere in timp ce ne invatam lectia.

Vorba aceea: Gunoi bagi, Gunoi scoti ! In minte !