Succesul,banii si bogatia
E intradevar criza sau exista in continuare o abundenta care ne este ascunsa? Se pare ca noi nu ne traim propria noastra viata ci traim modele de comportament imprumutate.
Copiem parintii,copiem vedete de cinema sau vedete de can-can. Copiem colegi,copiem profesori. Intreaga viata se pare ca e o existenta dedublata. In familie parintii ne cer sa fim ca si ei. Nu ne spun sa nu luam de la ei negativismul,alcolismul sau certurile lor cu partenerul de viata. Ne lasa pe noi sa alegem ce sa copiem. Mai tarziu scoala nu ne imprumuta modele comportamentale autentice. Nu incurajeaza si nu cultiva individualismul personalitatii noastre a fiecaruia. Ni se cere cu fiecare lectie sa reproducem “ad-literam” modele de gandire si intregi pasaje din carti. Si asa ajungem sa dezvoltam “sabloane” de gandire care mai apoi in viata ne creeaza mari probleme.Un vechi proverb spune ca “Oamenii care cauta succesul vor mai intai sa vada si apoi sa actioneze. Cei care fac invers au inttdeauna succes”.
E o epidemie in lume de gandire limitativa.Multi oameni esueaza pentru ca nu muncesc.
Oamenii actionaeza frecvent doar cu un plan A. Ei nu au si un plan B. Si cand planul A se naruie,atunci viata si existenta lor devine zdruncinata,iar asta se intampla datorita educatiei. In viata parcurgem trei tipuri de educatie:
1. Educatia scolastica in care invatam sa scriem ,sa citim,sa rezolvam probleme. E o educatie foarte important si e indispensabila in viata.
2. Educatia profesionala te invata cum sa muncesti pentru bani. Aici scoala te invata cum sa devii medic,avocat,contabil sau un bun meserias.
3. Educatia financiara te invata cum sa faci ca banii tai sa lucreze pentru tine,in loc sa lucrezi tu pentru bani. Aceasta educatie din pacate nu prea este predata in scolile noastre. Robert Kyosaky spunea odata ca “daca nu ai o buna educatie finaciara,vei lucra intotdeauna pentru cei bogati.”
Educatia care iti schimba viata. Abilitatile te fac bogat nu teoriile.
Paradoxal,nu educatia intelectuala primeaza pentru atingerea succesului,ci aceea emotionala.Nu cei mai inteligenti oameni au succes si sunt bogati ci cei mai hotarati,cei care stiu sa aiba vise marete si sunt capabili sa isi creeze si sa urmeze planuri pentru implinirea acestora. “Secretul succesului nu este asigurat de ce vi s-a predat la scoala,nici de diploma unei facultati si nici macar de know-how-ul tehnic ori de anii de experienta. Singurul factor de importanta majora pentru performanta si reusita in viata este dominarea emotiilor si inteligenta emotionala” spune cunoscutul psiholog American Daniel Goleman.
Sa va dau un exemplu:
Angajatii de la fabrica Nokia din Cluj-Napoca. In urma cu 3-4 ani ei au mizat radical doar pe un plan A. Ei nu au avut si un plan B pentru ca sau bazat doar pe tipul de educatie 1 si 2 si au cautat siguranta. Desigur nu e rau sa cauti siguranta,astazi. Dar eu va intreb: ce reprezinta cu adevarat siguranta pentru voi? Sunteti siguri ca actualul vostru loc de munca va va da si pensia de la 60 de ani? Sunteti absolut sigur ca veti mai avea acest loc de munca si peste o saptamana si peste o luna si peste un an?Exista doua lucruri sigure pe lume: moartea si impozitele. Poate ca ar fi bine sa va ganditi de pe acum si la un plan B.Stiti ce se intampla atunci cand nu ai planuri? Vei fi inclus in planurile altcuiva.
Desigur pentru asta trebuie mai intai sa-ti cultivi sinele. Cel mai adesea oamenii sunt lipsiti de propria incredere in sine. Apoi nu au incredere nici in semenul lor,nici ca cineva ii poate ajuta.
Ne bazam pe prejudecati cand vine vorba despre “a darui” desi suntem sau nu constienti dar”poti avea tot ce-ti doresti pe lume daca ii ajuti pe cei din jurul tau sa obtina ceea ce vor”.Dar nu poti ajuta pe nimeni daca mai intai nu te ajuti pe tine insuti.
Cum iti poti depasi limitele..
Exista trei personae in fiecare dintre noi. Este o persoana bogata,este o persoana saraca si una din clasa de mijloc. Tine de tine sa descoperi care vrei sa iasa la suprafata. Lumea afacerilor este alcatuita din trei emotii. Acestea sunt lacomia ,teama de esec si frica de respingere. Motivul pentru care majoritatea oamenilor nu au succes nu este lipsa lacomiei ci teama de esec si frica de respingere. “Daca vrei sa ai success trebuie sa iti depasesti temerile si sa zbori”
Cuvantul educatie inseamna sa scoti la iveala.Numai ca scolile noastre cultiva mai mult teama de esec decat provocarea de a invata din propriile greseli.
Sunt unii oameni norocosi? Poate, la inceput, dar modul in care intorc sansa in favoarea lor ii transforma in adevarati castigatori. Daca depinzi de noroc, faci o mare greseala. Modul in care te comporti in situatiile vitale determina succesul sau esecul. Iti dai seama de faptul ca oportunitatile reprezinta o mare provocare si ca presupun asumarea unor riscuri, dar, odata ce ai identificat un avantaj, sansa ta reala depinde de valorificarea ideilor si a talentelor proprii, dar si de capacitatea de adaptare.
A te aventura in noi teritorii sau directii reprezinta o piatra de incercare, insa recompensele pot fi pe masura. In cea mai mare parte a timpului, nu ne plac schimbarile si ne simtim mai confortabil cu ceea ce ne este deja cunoscut. A incerca sa parasesti zona de confort poate fi insa extrem de profitabil. Dezvoltarea personala se mentine doar in conditiile in care continuam sa invatam, observand ceea ce se intampla in jurul nostru, punand intrebari si analizand ideile noi. Oamenii de succes sunt cei care invata toata viata. Sunt constienti ca ziua de ieri s-a scurs si ca nu se va mai intoarce. Astazi se intampla ceea ce vor ei sa se intample, iar ziua de maine depinde de modul in care isi anticipeaza optiunile si in care se pregatesc sa ia decizii.
MLM versus afaceri clasice
Motivul pentru care eu am ales un plan B si m-am alaturat unei companii de marketing in retea a fost dezideratul de a ajuta pe altii iar genul de educatie primit intr-o astfel de companie este acela de a scoate la iveala omul de success si bogat din tine. Aceasta este genul de educatie care iti schimba viata.
Unii oameni de afaceri isi inchipuie ca daca sunt patroni ei sunt cei care isi conduc afacerile. In realitate afacerea ii conduce pe ei. Muncesc cate 12-15 ore pe zi,nu mai au timp liber pentru ei si familie,sunt permanent surmenati,stresati si adesea nervosi si bolnavi. Degeaba castiga toti banii din lume daca copii lor platesc tribut lipsa prezentei parintilor.Si de aici incep sa se destrame multe familii pentru ca nu stiu sa gestioneze eficient succesul. Acela nu mai e succes si ii compatimesc pe cei a caror timp liber e un singur concediu de 7-10 zile pe an si acela petrecut cu telefonul mobil la ureche.
La inceputul carierei mele de antreprenor am cazut si eu in aceeasi patima. Norocul meu ca m-am dezmeticit la timp sa fac diferenta intre adevarata bogatie de a fi sujugat banului si a fi stapanul propriei mele vieti. Azi impreuna cu sotia mea ajutam familii de intreprinzatori sa fie stapanii propriei lor vieti si sa devina independenti financiar.Da,e un vis care se poate realiza si in Romania desi multi oameni sunt sceptici cand vine vorba de ajutorul gratuit si neconditionat pe care li-l dai.
Diferenta dintre bani,bogatie si succes
Problemele oamenilor vor persista atat timp cat banii vor fi pe primul loc in lista lor de prioritati. Oamenii vor sa aiba totul “acum si imediat” uita ca ceva cu adevarat durabil si de valoare se realizeaza in timp.Exista trei modalitati distincte prin care ne putem trai viata:
-Prima este a-ti trai viata cu sentimental de teama. Si acesta izvoreste adesea din saracie si din lipsa suficienta a banilor.
-Al doilea este a-ti trai viata cu sentimentul de manie si frustrare.Persoanele din aceasta categorie au cel mai adesea o slujba bine platita ,dar nu-si pot permite sa nu lucreze. Ei traiesc o permanenta frustrare ca dimineata trebuie sa se treazeasca sa mearga la serviciu in loc sa faca orice altceva.
-Al treilea este a-ti trai viata cu sentimentul de bucurie,pace si multumire.Este viata oamenilor care traiesc impacati pentru ca stiu ca indifferent daca lucreaza sau nu,au suficient de multi bani de incasat ca si venit pasiv de aici inainte.
Motivul pentru care multi oameni “supravietuiesc” in primele doua categorii este ca ei nu realizeaza ca pentru a ajunge la success si bogatie si pentru a-si schimba stilul de viata ei trebuie mai intai sa-si schimbe valorile fundamentale.
Daca ti-ai identificat cateva valori fundamentale poti incepe oricand o afacere de marketing in retea(MLM). Nu te gandi la ce vor spune prietenii sau familia ta cata vreme nu ei iti vor da banii sau timpul necesar atunci cand familia ta vor avea nevoie de ei. Daca pur si simplu ai inteles ca pentru a avea mai mult,trebuie sa daruiesti mai mult,daca vrei sa ajuti alti oameni sa obtina ceea ce isi doresc,daca vrei sa lasi o mostenire durabila familiei tale,daca vrei timp de calitate cu familia ta,daca iti place sa-ti faci prieteni noi si sa te dezvolti personal inseamna ca ai facut deja primul pas. Iti ramane doar sa-ti gasesti un partener de incredere si sa pornesti la drum. Succesul tau va sosi curand
Scurtul drum spre succes..
Imaginea de sine poate fi dusmanul sau prietenul nostru, depinde daca se hraneste din esecurile din trecut pentru a ne submina in prezent, sau daca se hraneste din succesele trecute pentru a ne da curaj sa traim in prezent si sa progresam.
Trebuie sa descoperim secretul convietuirii cu propria persoana si sa nu ne temem de nimic. Daca ne percepem realist si ne acordam respectul meritat, ajungem intr-adevar sa traim in armonie cu propria persoana. Acceptarea de sine ne da incredere, in timp ce incercarea de a tine pasul cu ceilalti duce la o stare de tensiune permanenta.
Pentru ca sa fii eficient, trebuie sa te lasi invatat si sa fii adaptabil la nou.
Dupa cum spunea Maxwell Maltz scopul fiecaruia dintre noi este sa traiasca mai mult si mai bine. Indiferent care ar fi definitia fericirii ea nu poate fi traita decat in masura in care iti traiesti cu adevarat viata. Sa-ti traiesti cu adevarat viata inseamna, intre multe alte lucruri, mai multe reusite, atingerea unor scopuri valoroase, mai multa dragoste primita si daruita, mai multa sanatate si bucurie, mai multa fericire pentru noi si ceilalti. Nu trebuie sa ne limitam viata, gandindu-ne ca nu merita sau ca n-o meritam.
Inchei prin a spune ca ” cele mai fascinante schimbari ale secolului XXI nu vor avea loc datorita tehnologiei, ci datorita extinderii conceptului a ceea ce inseamna sa fii OM” (John Naisbitt).