Glazura Sociala

Disperati sa faca parte dintr-o societate inalta,avizi de faima si recunoastere, tot mai multi oameni isi mascheaza adevarata fata si adevaratele intentii sub o Glazura Sociala.

-“Nu pot sa cred ca mi-a facut asta! Era cel mai bun prieten al meu.”

Cati dintre voi nu a-ti auzit sau nu ati trait macar o data-n viata,realitatea dureroasa de a fi tradat de cel mai bun sau apropiat prieten?

Odata,discutand cu un partener de afacere,acesta mi-a spus:

-“E omul meu de baza in companie,e mana mea dreapta. Are pana si cheile de la casa mea. Adeseori imi ia copilul de la scoala si sotia de la serviciu. Ce conteaza ca a facut un an de puscarie? Merita o sansa.”

Privind mai indeaproape personajul,observandu-i reactiile si analizandu-i pe scurt trecutul,exclam:

-“E un excroc,ai grija cu el !”

Deranjat si ofensat de observatiile mele,ma despart de el. Aveam sa-l revad peste doi ani,obosist,neras,palid si foarte slabit.

-“Ce s-antamplat?”

-“Stii.. Omul meu.. mana mea dreapta,mi-a furat toti banii din conturi.. mi-a adus firma-n faliment. Si a plecat si cu sotia mea… Sunt disperat. Ai avut dreptate !”

 

Nu-ti pune toata nadejde-n nimeni,niciodata ! spune o veche povata crestina.

 

Daca angajezi pe cineva,cauta sa vezi ce-a facut in trecut,cum a afost in viata de zi cu zi.

Daca e un partener pentru dragoste,pentru casnicie,afla cum a fost in relatiile anterioare.

Potrivit cu interesele de moment,fiecare dintre noi avem o” glazura”,pe care o purtam mai mult sau mai putin.

Intr- o relatie de dragoste aceasta ne poate fi dezvelita intre o luna si trei luni.Atunci incepem sa observam “adevarata fata” a lucrurilor. Incep sa ne surprinda gesturile unui partener posesiv,cicalitor,comod,ignorant etc. Nu va pacaliti c-o sa se schimbe. Uitati-va inca o data-n trecutul lui.Apoi,faceti urgent curat. Nu va asumati roluri tolerante,de mame sau profesori. Mai tarziu va pleca cu aer de invingator,iar tu vei ramane secatuita si cu sufletul frant. Aminteste-ti…”lupu-si schimba parul,dar naravul,ba !”

Pentru unii angajati,”rabdarea”de a-si acoperi glazura poate dura chiar si doi ani. In tot acest timp incearca totul sa-ti intre sub piele. Vor fi extrem de empatici. Intotdeauna vor fi acolo unde abia te astepti. Te vor surprinde mereu. Asta pana cand tu ai capatat suficienta dependenta emotionala de ei si serviciile lor. Apoi.. nu-ti ramane decat sa-ti lingi ranile.

Gandeste-te putin. Toti avem o “glazura”. Unii au chiar mai multe.

Conform DEX-ului limbii romane, “Glazura” reprezinta un strat subtire de (..)ciocolata cu care se acopera unele prajituri pentru a le da un gust si un aspect mai placut.”

Glazura sociala spun eu,este un invelis subtire de atitudini si fapte care acopera(mascheaza) substraturi de intentii bine ascunse,dar care  creaza aparentele sociale ale unui gentilom sau ale unui om-cheie.

Criza omului modern,centrat pe obtinerea de  beneficii majore si imediate,aflat sub presiunea tot mai mare a timpului,aici si acum este creata de lipsa loialitatii.

Uitam sa fim recunoscatori pentru bunavointa si sansa.

Apoi,sub glazura gasim doar  amaraciune si dezgust  !

Leave a Reply