Scurt ghid pentru a deveni bogat

Banii sunt o preocupare atat de mare pentru multi dintre noi incat luam aproape orice decizie cu gandul la ei.

Fiecare dintre noi credem in anumite metode de a face multi bani: muncesti mai mult, cheltuiesti mai putin, joci la loterie, furi…
Autorul american Thomas Stanley a realizat un studiu celebru asupra oamenilor care au devenit milionari in dolari si ceea ce ii separa de restul. A descoperit ca majoritatea celor deveniti milionari fac parte din patru categorii:

patroni de afaceri,

manageri de companii,

avocati sau

medici.

Ce au acesti oameni in comun?

Un grad imens de responsabilitate. Un patron sau un manager de multinationala are responsabilitatea a sute de angajati si milioane de dolari de administrat, de un avocat poate depinde faptul ca cineva merge sau nu la inchisoare, iar de un medic chirurg – viata unei persoane.

Asumarea de responsabilitati este recompensata intr-un ritm accelerat. Cu cat esti dispus sa-ti asumi responsabilitati mai mari, cu atat esti predispus sa castigi mai mult. Insa, desi cei mai multi dintre noi ne consideram persoane responsabile, rareori ne asumam responsabilitatea chiar pentru vietile proprii, preferand sa dam vina pe ceilalti pentru problemele noastre.

Primul pas spre bogatie este sa reduci riscul asociat cu responsabilitatea, investind in dezvoltarea cunostintelor si abilitatilor. Oamenii care au devenit singuri milionari sunt profesionisti in domeniile lor, ceea ce le da capacitatea de a se achita cu succes de responsabilitati. Investitia in tine este cea mai rentabila pe care o poti face. Dar pentru responsabilitati mari, va exista mereu un risc.

Al doilea pas spre bogatie este sa-ti depasesti temerile si sa accepti un risc calculat.
Un chirurg isi asuma responsabilitatea vietii unei persoane pentru ca este capabil sa opereze cu succes, dar si dispus sa-si asume riscul de a o da in bara. Si asta justifica salariul sau.
Daca vrei bogatie, asuma-ti din ce in ce mai multe responsabilitati: pentru tine si pentru altii, pentru rezolvarea de probleme majore si pentru rezultate exceptionale.

Florin Lele

Leave a Reply